Anasayfa Faaliyet Alanları Madencilik Boksit

Boksit

Boksit, Alüminyum-demir oksit ve hidroksitlerden (böhmit, gibsit, diyaspor, korund) gibi minerallerinden oluşmaktadır. Yeşil, kahverengi, kırmızı ve gri renklerde bulunur. Sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişir.

Boksitin Kullanım Alanları

Boksit, alüminyumun hammaddesidir. Dünya alümina ve alüminyum üretiminin yüzde 90’ı boksitten karşılanır. En yaygın kullanımı da alüminyum üretimidir. Alümina (alüminyum oksit) ve sıvı alüminyum üretimine paralel olarak boksit üretimi de bölgelere göre farklılık gösterir.

Vanadyum ve galyum gibi elementlerin üretiminde de boksit kullanılır. Boksitten üretilen alüminyum ise, binlerce ürünün hammaddesidir. Dünyada boksit cevherlerinden üretilen binlerce ton alüminyum, ambalajlardan uzay araçlarına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Alüminyum oksit (alümina); beyaz bir tozdur ve yaklaşık yüzde 30-40 demir içerdiği için kırmızı renkli boksitin rafinasyonu ile üretilir. Alüminyum metali başlıca gibsit ve böhmitik boksit cevherlerinden üretilir.

Çimento yapımında:

Boksit, çimentonun ara maddesidir. Çimento yapımında kullanılan klinker üretimindeki demir cevheri, kum, kalker vb. yardımcı maddelerden birisidir. Al2O3 ve Fe2O3 yeterli değilse boksit ilave edilir. Birleştirici ve tutucu özelliği sebebiyle düzenleyici olarak görev görür.

Alüminalı çimentonun ise hammaddesidir. Boksit ile kireçtaşının fırında eritilinceye kadar pişirilmesiyle elde edilir. Bileşimi %40 CaO, %40 Al2O3 ve az miktarda Fe2O3 ve SiO2 den oluşur. Sülfatlı suların etkisine karşı çok dayanıklıdır. Çimentonun bağlayıcılık kazanma hızını arttırır.

Refrakter sanayiinde:

Boksit ısıya dayanıklılığı sayesinde demir ve çelik endüstrisinde, enerji santrallerinde, kok ve gaz üretim tesislerinde, metal işletmede, seramik, cam, çimento endüstrisinde kullanılan tüm fırınlarda kullanılır.

Aşındırıcı yapımında:

Boksitin içeriğindeki diyaspor zaman zaman zımpara taşı üretiminde, korund ise sertliğinin yüksek olması nedeniyle aşındırıcı ve kesici malzemelerin üretiminde kullanılır.

  • Zımpara kağıdı ve tozları,
  • Bileme (keskinleştirme) için zımpara taşı,
  • Zımpara taşı silindirleri